Likya Medeniyeti’nin önemli liman kentlerinden biri olan Antiphellos Antik Kenti’nin ilk yerleşim tarihinin İ.Ö 6’ncı yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir.

Kuzeyindeki Phellos Kenti’nin limanı olan Antiphellos, daha sonralı büyüyerek buradan ayrılmış ve tek başına bir kent haline gelmiştir. Dolayısıyla kent, “Kayalıklı yerin karşısındaki yer”, “Phellos’un karşısındaki” anlamlarına gelen Antiphellos adını daha sonraları almıştır.

Neden Gitmeliyim? Lykia Birliği’ne üye kentlerden biri olan Antiphellos Antik Kenti, zaman içerisinde, ana şehir olan Phellos’un gerilemesine karşılık daha çabuk gelişir ve Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir liman kenti haline gelir.

Ticari bir kent olarak hem kendi bastırdığı hem de birlik adına çıkardığı sikkeleriyle tanınan Antiphellos’tan günümüze kalan kalıntılar dağınık bir şekilde Kaş merkezinde görülebilmektedir.

Antik kentin en önemli parçasını, Anadolu’da denize dönük inşa edilmiş tek tiyatro olma özelliğini taşıyan Antiphellos Antik Tiyatrosu oluşturmaktadır. Mimarisinden ötürü Helenistik dönemde inşa edildiği anlaşılan antik tiyatronun yapımında, bölgenin yerel kesme kireç taşlarının kullanıldığı görülebilmektedir.

2008 yılında restore edilerek turizme kazandırılan Antik Tiyatro, hemen hemen 3 bin kişilik bir kapasiteye sahip. Tiyatro, bugün, güneşin batışını seyretmek için harika bir nokta! Antik tiyatroya yakın bir yerde, ana kayaya oyularak yapılmış dor tipi bir mezar bulunuyor.

Akdam Dor Gömütü adı verilen mezarın içindeki el ele tutuşmuş kadın figürü oldukça dikkat çekici. Ayrıca bu figürün Likya’da başka örneği olmadığı biliniyor. Ayrıca Kaş’ın arkasındaki kayalık tepede (uyuyan dev) iki adet eski dönem kaya mezarı bulunuyor.

Antiphellos’un erken dönemine ait olan bu kaya mezarlarının bir kısmı, meydanın arkasındaki bir sokakta ve sahil güvenliğin önünde yer alıyor. Bunların yanı sıra Antiphellos’un Helenistik ve Roma döneminden kalma çok sayıda su sarnıcına sahip olduğu biliniyor.

Kaçırmayın! Sarnıçlardan şuan yalnızca ikisi ayakta. Sarnıçlardan biri, Kaş Limanda, Echo Bar’ın yanında yer almakta olup; ışıklandırılarak ziyarete açılmış durumda. Söz konusu tarihi sarnıç, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Ayrıca, şehirde akropol olarak nitelenen yükseltinin Meis Adası’na bakan yüzünde muntazam sur kalıntıları yer alıyor. Kaş’ın tarihi yerleri arasında oldukça önemli bir yere sahip olan Antiphellos Antik Kenti, mutlaka ziyaret edilmeli!