Myra Antik Kenti içerisinde bulunan Aziz Nicholas Kilisesi, diğer tabiriyle St. Nicholas Church, “Noel Baba” olduğuna inanılan Aziz Nicholaos’ın ölümü üzerine inşa edilmiştir. Aziz Nicholas’ın Noel Baba olduğuna dair olan inancın, çocukların koruyucusu misyonuyla dini bir kişilik oluşturmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Hatta Aziz Nicholas, nam-ı diğer Noel Baba’nın ölümünden sonra bir süre burada kilisede defnedildiği, daha sonra Haçlı Seferleri esnasında, 1087 senesinde, kemiklerinin İtalyan denizciler tarafından Bari’ye götürüldüğü tahmin ediliyor.

Geriye kalan ve Noel Baba’ya ait olduğu düşünülen kemik kalıntıları ise Antalya Müzesi’nde muhafaza ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Kaş ile Finike arasındaki Demre ilçesinde yer alan kilise, Myra Antik Kenti’nin en önemli parçalarından biridir. Aziz Nicholas Kilisesi, esasen Demre’ye ilçesine bağlı olsa da Kaş’a da oldukça yakın.

Hıristiyanlığın gelişimi açısından kozmopolit bir merkez olan Myra Antik Kenti’nin bu denli gelişmiş olması, kilisenin yapısını da olumlu yönde etkilemiştir. Zira kilise, ihtişamlı bir yapıya ve görkemli bir mimariye sahiptir.

Her yıl Aralık ayında, anma törenlerinin düzenlendiği kilise, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor ve yoğun ilgi görüyor.

Kaçırmayın! Dolayısıyla Kaş’a gelmişken bu antik yapıyı mutlaka yakından görmeli ve burada müthiş bir fotoğraf karesi yakalamalısınız. Orta Bizans Dönemi kilise mimarisinin günümüze kadar ulaşmış en seçkin örneklerinden biri olan kilise, mimari üslubu ve süslemeleriyle dikkat çekiyor.