Kaleköy, geçmişi M.Ö. 4. yüzyıla uzanan antik Simena kentinin üzerine kurulmuş küçük bir köydür. Bir yarımada üzerine kurulu olan Kaleköy’e ulaşım deniz yoluyla sağlanıyor. Tabi dileyenler kara yolu üzerinden de köye ulaşabilir.

Şirin mi şirin bir atmosfere sahip olan köy, Kaş merkezden ya da Üçağız’dan kalkan tur teknelerinin uğrak durakları arasında yer alıyor. Yıllardır antik kalıntılarla iç içe yaşantısını sürdüren Kaleköy, ortalama 60- 70 haneden oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Sahip olduğu antik yapılar dolayısıyla 1. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış olan köyde yapılaşma kontrol altında tutuluyor. Köydeki bazı evler antik yapı malzemelerinden yapılmış olup; köy içindeki taş merdivenler bile yüzyıllar öncesine ait.

Zira merdivenlerin yapısından bile ne denli eski ve antik bir değere sahip olduğu anlaşılabilmektedir. 4-5 pansiyon ve çok sayıda restorana ev sahipliği yapan Kaleköy, turizm potansiyeli açısından fazlasıyla değerli bir yer.

Köy, trafiğe tamamen kapalı olduğu için köyün hemen her yeri yalnızca yürüyerek dolaşılıyor. Bunun için herhangi bir aracın giremeyeceği dar, merdivenli patika yollardan yürümeniz gerekiyor. Bu patikalar köyün otantik evleriyle donatılmış durumda.

Çoğu evin önünde köyün kadınları kendi yaptıkları el işi ürünleri satıyor. Patikayı takip dince, köyün en sağında, yolun sonunda sizi, denizin içinde duran lahit mezar karşılıyor. Bu noktadan denize de girilebiliyor.

Bunun yanı sıra köyün tepe noktasında Simena Kalesi bulunuyor. Kaleye, taş merdivenlerden, 10 dakika bir tırmanış sonrası ulaşılıyor. Yaz aylarında sıcaktan ötürü biraz zorlayıcı olsa da kaleye ulaştığınızda gerçekten bu zahmete değiyor.

Zira kalede, uçsuz bucaksız Akdeniz, etrafa saçılmış gibi duran lahit mezarlar, keçiler ve yaşlı zeytin ağaçlarının oluşturduğu harika bir manzarayla karşılaşılıyor. Son derece büyüleyici bir manzaraya sahip olan Simena Kalesi’ne giriş, kişi başı 12 TL olarak ücretlendiriliyor.

Kaçırmayın! Ayrıca Kaleköy’de, ilk olarak köy sakini bir aile tarafından yapılan ev dondurması oldukça meşhur. Köyde ev dondurmasını ilk yapan yer Ankh Kafe olup; 1987 yılından beri kafede yalnızca şeftali, fındık ve muz dondurması yapılıyor.

Doyulmaz enfes dondurmalarıyla Kaleköy’de oldukça meşhur olan bu kafede, dondurmanın topu 5 TL. Velhasıl Kaş’ta yapılacak şeyler listenize Kaleköy’ü sizler de mutlaka ekleyin!