Dalyan’daki tarihi yerler arasında en önemli noktalardan biri olan Kaunos Antik Kenti, Ege turuna çıkan tarih sever gezginlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Şehir ilk olarak bir liman kenti olarak kurulmuş olmasına karşın, yıllar içinde denizle arasına alüvyonlar girmiş ve denizden uzaklaşmıştır. Kentin geçmişi MÖ 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehirdeki yerleşimin MÖ 1. yüzyılda hızlı bir şekilde azaldığı ve şehrin terk edildiği bilinmektedir.

125 metre yüksekliği ile dikkat çeken Akropol şehrin en dikkat çeken noktalarındandır. Akropolün çevresinde de tiyatro, kilise, çeşitli ev kalıntıları gibi tarihi eserler görülebilmektedir. MÖ 4. yüzyıla tarihlenen ve “güvercin yuvası” ismiyle anılan Kaunos Kral Mezarları da antik kente dair en önemli noktalardan biridir. Kuzeybatı kısmında ise Helenistik döneme ait sur kalıntıları göze çarpmaktadır. Liman tarafında bulunan surlar ise Arkaik dönemden kalmadır.

Neden gitmeliyim? Geçmişin en önemli liman kentlerinden biri olan Kaunos Antik Kenti, günümüze kadar tiyatro kısmı dışında orijinal haliyle ulaşabilmiş, Dalyan’daki önemli tarihi yerler arasında yer almaktadır. Ülkemizdeki diğer antik kentler gibi çok gösterişli olmayan ve mütevazı bir yapıya sahip olan şehir, kendine has mimarisi ve karakteri ile dikkat çekmektedir.