Kaş’ın sembolik yapılarından biri olan Kral Mezarı, esasen Antiphellos Antik Kenti’nin bir parçasıdır. Kentten günümüze kalan en önemli parçalardan biri olan Kral Mezarı, Aslanlı Lahit olarak da bilinir. Antik çağlarda zengin, soylu ya da kral ve ailesinden gelen insanların ölülerini saklamak amacıyla tasarlanmış olan bu lahitlerin en güzel örneklerinden birini teşkil eden Kral Mezarı mutlaka görülmelidir.

Neden Gitmeliyim? Mezarın bir krala ait olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte üzerinde bulunan aslan başlarından dolayı bu adı aldığı bilinmektedir. Uzun Çarşı’nın içinde yer alan Kral Mezarı’nın üzerinde 1,5 metre yükseklikte Likya kitabesi bulunmakla birlikte; sekiz satırlık Lykia dilindeki yazı okunamadığı için lahdin kime ait olduğu bilinmemektedir.

Üstünde dört levha bulunan lahdin iki bölümünde betimleyici kabartmalar yer almakta olup; diğer iki bölümünde ise defin hakkının kime verileceği hakkında bilgilerin yer aldığı bilinmektedir. İ.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen anıt mezar, tek bloktan ve üç bölümden oluşmaktadır.

Lahitlerin üstünde bir kaya parçasından yapılmış olan sivri taş kapak; kapakların her iki yanında da pençeleri üzerinde duran iki adet aslan başı bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Mezarın en ilgi çekici yanı ise dik bir şekilde duran tekne figürüdür. Kralın canlandığında bu tekneye binip gideceğine inanılmakta olup; bu mit, mezarı hayli ilgi çekici hale getirmektedir.