Fethiye ile Antalya arasında bulunan Türkiye’nin güney kıyıları, eski yerleşimcilerinin isimlerinden dolayı Likya olarak isimlendirilmiştir. Bu yeşille mavinin birleştiği kıyılarda şehirler kuran Likyalılar yaşamlarını asker olarak ya da korsanlık yaparak sürdürmüşlerdir. Kendilerine has dilleri, dinsel törenleri ve tanrıları olan Likyalılar Pers ordusuna yenilmişler sonrasında Büyük İskender tarafından özgür bırakılmışlardır. Likya M.S. 66 da Roma imparatorluğunun bir eyaleti haline gelmiş, Aziz Paul Roma’ya son yolculuğuna buradan bir gemiyle çıkmıştır. Ortaçağda milyonlarca hacı kutsal topraklara olan yolculuklarında Aziz Nicholas’ın mezarının burada ziyaret etmişlerdir.

Likya depremler ve salgın hastalıklar yüzünden yüzyıllar boyunca harap olduktan sonra uzun yıllar unutulmuştur. Likya döneminden günümüze kadar gelen bu tarihi yapılar, taşlarla örülü kaldırımlar, antik su kemerleri kayalık ve zeytinlikler arasındaki Likya Yolunun güzergahını oluşturmuş olup, gizemli geçmişi ve tüm görkemiyle keşfedilmeyi beklemektedir.

Likya Yolu (Lycian Way)

Dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biri olarak gösterilen Likya Yolu, 1999 yılında Kate Clow’un özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Yaklaşık 500 km’ye varan uzunluğuyla dünyanın en uzun 10 yürüyüş parkurundan biri olan Likya Yolu, Türkiye’nin güney sahillerinde yer alan Dalaman ve Antalya bölgeleri arasındaki Teke yarımadasını da kapsayacak şekilde oluşturulmuş yürüyüş rotasıdır. Yürüyüş rotası genel olarak Toros dağları ve Akdeniz arasındaki tarihi Likya bölgesini kapsamaktadır.

Likya uygarlığına ait tarihi kentlerin büyük bir bölümünün ziyaret edilebildiği rota aynı zamanda doğa yürüyüşü meraklılarını kendisine hayran bırakacak birçok güzelliği üzerinde barındıran bir coğrafyadır. Bir gün güneşin teninizi kavurduğu bir deniz kenarında iken, birkaç gün içinde karlarla kaplı dağların zirvelerinde kendinizi bulabilir ve ardından keşfedilmeyi bekleyen antik Likya kentlerinin güzellikleri eşliğinde Akdeniz manzaralarını ve güneşin batışını izleyebilirsiniz.

Takip edilen yolun binlerce yıllık geçmişe sahip olması da bu rotanın bir diğer güzelliğidir. Dünyanın diğer noktalarındaki yürüyüş yollarından farklı olarak Likya yolunda karşılaşacağınız sahiller, dağlar ve zengin kültürel ve tarihi geçmişin bir arada yer alıyor olması başka noktalarla kıyaslanamayacak bir özelliktir.

Yürüyüş İçin Küçük Notlar

Yanınızda Likya Yolunu anlatan bir rehber kitapçık bulundurmanız yararınıza olur,

Yol üzerinde restoran ve büfelere rastlama ihtimaliniz olmasına rağmen Fethiye, Kaş gibi merkezlerden erzak stoklamakta fayda var,

Toplam 22 ile 25 gün arasında süren yolculuk için en uygun zaman bahar mevsimleri olsa da, uzun süren yolculuklar boyunca yanınızda yeterli miktarda su bulundurulmalı ve yol üzerindeki su kaynakları stoklar için değerlendirilmeli.

509 km’lik yürüyüş güzergahı boyunca kısa aralıklarla yol üzerinde kırmızı beyaz çizgilerle işaretlemeler olsa da, yanınızda güzergahı gösteren bir harita bulundurmalısınız.

Yürüyüş boyunca açık havada yapılacak konaklamalar için yanınızda çadır ve gerekli diğer ekipmanları bulundurmalısınız.

Sırt çantanızda ağırlık yapacak gereksiz malzeme bulunmamasına dikkat etmelisiniz çünkü güzergahın bazı noktaları çok zorlu.

Yürüyüşü tek başınıza veya arkadaş gruplarınızla beraber yapabileceğiniz gibi Likya Yoluna turlar düzenleyen turizm acenteleriyle de irtibata geçebilirsiniz. Böylelikle acentelerin size sunduğu farklı uzunluk ve güzergahtaki yürüyüş rotalarını seçme şansınız olabilir, konaklama ve transfer hizmeti alabilirsiniz.

Likya Yolu Ulaşım İmkanları

Bölgede bir tanesi Dalaman’da diğeri Antalya’da olmak üzere iki tane ululararası havaalanı yer almaktadır. Dalaman havaalanı Fehiye’ye 40 km. mesafede, Antalya havaalanı ise Antalya’nın 10 km. doğusunda yer almaktadır. Diğer bir ulaşım imkanı tren ve şehirlerarası otobüsler. Tren ile İstanbul’dan Burdur’a kadar gelinip oradan Fethiye’ye yada Antalya’ya geçilebilir. Şehirlerarası otobüsler ile İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Fethiye ve Antalya’ya direk otobüs seferleri bulunmaktadır. Eğer havayolu ile Dalaman’a gelinirse, oradan taksi ile yada Havaş otobüsleri ile Fethiye’ye geçilebilir.