Marmaris İlçesi, Turgut Köyü’nde bulunan Piramit Mezar Hydas Antik Kenti Sınırları içerisinde yer almaktadır. Söz konusu Mezar İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 20.06.1990 tarih ve 1390 sayılı kararı ile Kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Mezar Akropolün Kuzeyinde, Vadi tabanından yaklaşık 35.Yükseklikte bulunmaktadır. Vadiden ulaşılması zor kayalık, bir yükselti üzerinde kuruludur. Mezarın güney tarafındaki küçük bir terastan daha büyük bir terasa çıkan bir merdiven bulunmaktadır. Mezar odasının duvar örgüsü kaba işlenmiş poligonal taşlardan oluşmaktadır. Uç noktası düzeltilmiş, dik piramit biçimindeki bir çatı, kübik mezar yapısının tavanını örtmektedir. Mezar yapısı kireçli beyaz bir sıva ile kaplıdır.   Piramidin tabanındaki pervaz üzerinde, dört oturan aslan izine rastlanmıştır. 

Üzerindeki yazıttan öğrenildiğine göre bu aslanlar mezarı koruyorlardı. Giriş üzerindeki kirişte, Çevirisi Merkelbach’a ait olan sekiz yunanca satır bulunmaktadır. Bu Metinde: “ Siz beyaz dişli hayvanlar bu temiz yerde durun. Ben en yüksek yerde durup bir hainin gelmemesi ve zarar vermemesi için nöbet tutacağım. Çünkü bu savaşta ölmüş Diagoras adlı bir adamı adının babasının Aristomacha koyduğu tanrıçaya benzer karısının mezarıdır. O mükemmel çocukları ve iffetli fikirleriyle bilinirdi.”

Bu mezarı Diagoras’ın bir anıtı ile onurlandırılmış olarak düşünebiliriz. Aslan figürlerinin muhtemelen apotropik işlevleri vardır. Bu mausoleum, Araştırması WolfgangBlümeltarafından yazıya dayanılarak İ.Ö.4-3 yüzyıla tarihlendirilmiştir.